logo_FKNR_wittekst.png

Dit is de website van de Stichting Fanfare Korps Nationale Reserve
Voor de officiële Defensie website klik hier

Militaire ceremonie op Stadsplein in Nieuwegein

Nieuwsbericht | 30-3-2017 | 09:02

Het Stadsplein in Nieuwegein is op zaterdag 1 april decor voor een grote beëdiging van 20 Natresbataljon. Tijdens deze militaire ceremonie, die muzikaal wordt opgeluisterd door de Fanfare Korps Nationale Reserve, leggen 54 nieuwe militairen de eed of belofte af op het Korpsvaandel. 

Het is een lange traditie in de krijgsmacht om nieuw toegetreden militairen te beëdigen. De nieuw toegetreden reservisten van 20 Natresbataljon komen uit Zuid/Noord-Holland, Utrecht en Gelderland. Luitenant-kolonel H. Berding, korpscommandant, treedt op als beëdigingsautoriteit.

Jaarlijks worden 400 militairen beëdigd bij het Korps Nationale Reserve. Dit wordt regionaal georganiseerd. Een aardig weetje: bovenop de vaandelstok is de Nederlandse leeuw te zien. Deze rust op een goudkleurig kistje met daarin een schepje Nederlandse aarde. De achtergrond is dat Krijgsmacht eenheden, ook bij aanwezigheid in het buitenland, nieuwe militairen altijd de eed of belofte kunnen laten doen op vaderlandse grond.

Het Korps Nationale Reserve is inzetbaar voor bewaking- en beveiligingstaken in Nederland. Dit korps van de Koninklijke Landmacht bestaat uit drie Natresbataljons (één in elke gevechtsbrigade) met in totaal 3.000 actief dienende reservisten. 20 Natresbataljon valt onder het commando van 11 Luchtmobiele Brigade in Schaarsbergen, welke dit jaar haar 25 jarig jubileum viert.

Natresmilitairen vervullen hun functie voor vrede en veiligheid naast een burgerbaan of studie. De ceremonie start om 09.45 uur en is voor publiek toegankelijk.

Tekst: Pen & Martijn Reijmerink

Foto: FKNR Pers

30-03-17 | 11:54 Reageer als eerste!

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.