logo_FKNR_wittekst.png

Dit is de website van de Stichting Fanfare Korps Nationale Reserve
Voor de officiële Defensie website klik hier

Herdenking Militair ereveld Grebbeberg

Nieuwsbericht | 6-8-2017 | 08:32

Met de nationale herdenking op 4 augustus bij het monument ‘Als ’t Moet’ op het Ereveld Grebbeberg eert het Korps Nationale Reserve de gesneuvelden. De FKNR was aanwezig net als vele anderen waaronder de Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht. 

"Op de Grebbeberg de jaarlijkse herdenking bijgewoond van gevallen collega's van de Vrijwillige Landstorm, de huidige Nationale Reserve. Natuurlijk kan ik daar als IGK, tevens Inspecteur der Veteranen en Inspecteur der Reservisten niet ontbreken. Waardering voor onze vrijwillige collega's, die hun motto in de praktijk brengen 'als het moet'.

De Vrijwillige Landstorm is op 4 aug 1914 opgericht in het kader van de mobilisatie voor wat later WO 1 zou gaan heten. Door de Duitsers ontbonden tijdens de bezettingsjaren van WO 2 en daarna heropgericht als Korps Nationale Reserve. In de meidagen 1940 vochten zij mee, zij aan zij met het staande leger, o.a. op de Grebbeberg, om te beschermen wat hen dierbaar was. Sommigen van hen brachten daarbij het hoogste offer.

Ik mocht het verhaal vertellen van de eerste luitenant Ian Havelaar uit R'dam. Zich altijd verbonden gevoeld met het leger, meegevochten in de meidagen, later aangemonsterd op een schip naar Zweden, van daaruit naar Engeland uitgeweken om met de Irenebrigade te landen in Normandië. Zijn taak bracht hem naar Colijnsplaat in Zeeland, waar zijn eenheid een Duitse aanval verijdelde. Helaas kwam hij daarbij zelf om het leven. Hij is onlangs herbegraven op Colijnsplaat, als eerbetoon aan zijn inzet voor onze vrijheid. Vandaag waren 2 van zijn neven aanwezig in Rhenen.

De geschiedenis verbergt soms nog onbekende helden. Laten we hen opzoeken, eren en herdenken."

Wie meer wil weten over de gesneuvelden in de Tweede Wereldoorlog kan terecht op het 'digitaal monument Vrijwillige Landstorm' een speciale website die aan het monument is gekoppeld. Deze website 'Erelijst Vrijwillige Landstorm' geeft achtergrondinformatie over alle gesneuvelden. Wie waren zij, waar dienden zij, waar zijn ze gesneuveld en liggen ze begraven? De lijst groeit nog altijd. De reden is dat een groot aantal vrijwilligers was ingedeeld bij reguliere legereenheden en na de strijd onder die noemer werden begraven. Pas later bleek dat zij van de Vrijwillige Landstorm waren.

Tekst: Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht (IGK) & FKNR Pers

Foto's: kap. Fred Warmer 

06-08-17 | 08:36 Reageer als eerste!

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.