logo_FKNR_wittekst.png

Dit is de website van de Stichting Fanfare Korps Nationale Reserve
Voor de officiële Defensie website klik hier

Terugblik Prinsjesdag en vooruitblik Nationale Taptoe!

Nieuwsbericht | 23-9-2017 | 21:25

Een drukke tijd voor de Fanfare van het Korps Nationale Reserve. Afgelopen dinsdag was het Prinsjesdag, voor tamboer-maître adjudant Embregts een bijzondere en emotionele dienst. Aankomende week staat de Nationale Taptoe op het programma.

Prinsjesdag

Dinsdag 19 september 2017 was het Prinsjesdag. Koning Willem-Alexander sprak op deze dag de Troonrede uit. Daarmee opende hij het nieuwe werkjaar van de Eerste en Tweede Kamer. Daarna bood minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën de Miljoenennota en de Rijksbegroting 2018 aan de Tweede Kamer aan. De Miljoenennota en de Rijksbegroting, het Belastingplan en alle bijbehorende stukken zijn nu officieel beschikbaar. Helaas was het dit jaar wederom uitgelekt! 

De derde dinsdag in september en groot militair ceremonieel horen bij elkaar. Aan de plechtigheden op Prinsjesdag deden meer dan 2.000 Defensiemedewerkers mee. De FKNR moest al vroeg aanwezig zijn in het Cars Jeans Stadion te Den Haag. Op deze locatie kon eenieder zich omkleden in het ceremoniële tenue. Met alle militaire kapellen werden de vaandels ingeluid op de grasmat van de voetbalclub ADO Den Haag. Een indrukwekkend militair ceremonieel plaatje!

Door de Luchtmachtkapel werd de Vaandelmars ten gehore gebracht. Vervolgens werden de militaire kapellen per bus naar het centrum te Den Haag gebracht. Op diverse punten werd gestart met de muzikale omlijsting van Prinsjesdag. Van de vele omstanders was duidelijk merkbaar dat zij de militaire muziek goed konden waarderen. Voor tamboer-maitre adjudant Embregts was het een bijzondere dienst. Voor hem was het zijn laatste officiële dienst als tamboer-maitre voor dat hij met functioneel leeftijdsontslag (FLO) gaat. Bij zijn laatste 'whop' (let op) woordje volgde dan ook een daverend applaus! Aan het einde van de dag werden de vaandels afgemeld en vertrok iedereen richting de thuisbasis. Een prachtige dag met gepast militair ceremonieel!

Zaterdag 23 september oefende de FKNR voor haar aankomende drukke week. De week van de Nationale Taptoe waarbij de repetitie aanstaande maandag al weer snel nadert.

Nationale Taptoe

De Nationale Taptoe is een avondvullende show waarin militaire musici samenwerken met artiesten en groepen uit binnen- en buitenland.

Er zijn dit jaar onder andere optredens van de Latvian Army Band en Das Musikkorps der Bundeswehr uit Siegburg. Solisten zijn violist Adriaan Stoet, zanger Humphrey Campbell, klarinettist Julien Hervé en trompet-troubadour Reinier Sijpkens.

Wat de Nationale Taptoe bijzonder maakt zijn de grote themablokken waarin musici, dansers en gastartiesten elkaar versterken. Zo is er dit jaar een Ierse show met medewerking van Keltische band SLAN met meer dan 50 doedelzakken, The Invictus Games Theme met militaire topsporters en Spirits of Nature waarin een soundscape wordt opgebouwd met 150 musici, groot koor en dansers. Met het koraal Nimrod, Signaal Taptoe en het Wilhelmus wordt de avond traditioneel afgesloten.

Sinds 1954 is er in Nederland een Nationale Taptoe. Eerst in Delft, later in Breda en vanaf 2006 zit de taptoe overdekt in Rotterdam Ahoy. Musici van de Koninklijke Militaire Kapel (KMK) deden in 1952 mee aan de Edinburgh Military Tattoo en kwamen enthousiast terug. Een jaar later deed de KMK een taptoeachtige show op de Koninklijke Militaire Academie waar de minister van Defensie bij was. Hij was onder de indruk en overtuigd van het nut van een dergelijke taptoe in Nederland. 

De Nationale Taptoe wordt van 29 sept tot en met 1 oktober gehouden in Rotterdam Ahoy. Voor meer informatie en kaartenverkoop bezoek de site van de Stichting Nationale Taptoe.

Tekst: Defensie & FKNR Pers

Media: Entertainment Video's

23-09-17 | 10:24 Reageer als eerste!

Media

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.