logo_FKNR_wittekst.png

Dit is de website van de Stichting Fanfare Korps Nationale Reserve
Voor de officiële Defensie website klik hier

Vaandelgroet 200 jaar Landmacht

Nieuwsbrief | 17-12-13 | 07:41

Op 9 januari vond een niet alledaagse gebeurtenis plaats met 1.500 militairen van de Koninklijke Landmacht. Zij brachten namelijk in Den Haag een vaandelgroet aan Koning Willem-Alexander. De KL gaf hiermee het startschot voor de viering van haar 200-jarig bestaan.

Ook het vaandel van het Korps Nationale Reserve was erbij. Compleet met een eredetachement, tamboers van de Fanfare Korps Nationale Reserve en vijftig militairen van 20 Natresbataljon ter ondersteuning van het evenement.

Zo’n vaandelgroet komt niet vaak voor. De laatste keer was in 1980, als eerbetoon aan scheidend Koningin Juliana. Die groet vond in besloten kring plaats, maar wegens de viering van 200 jaar landmacht is dit keer voor een openbare ceremonie gekozen. Dit keer marcheren de militairen in ceremonieel tenue over Plein 1813 langs de koning en brengen als eerbetoon hun groet. Commandant Landstrijdkrachten luitenant-generaal Mart de Kruif: "Onze 24 vaandels symboliseren onze trouw aan het Koningshuis, kameraadschap en ze staan voor de offers die gebracht zijn bij het vechten voor vrijheid."

Kippenvel bij saluut

Vanuit het Korps Nationale Reserve waren ruim honderd militairen betrokken. Het korpsvaandel werd gedragen door korpsadjudant Frans van de Grift. Hij was ingedeeld bij de Vaandelgroep ‘Infanterie’. De korpscommandant, kolonel Gerard van der Thiel, nam plaats in de groep van korps- en regimentscommandanten (direct achter het erepodium van de koning). 

Vanuit de drie natresbataljons werden tientallen militairen geselecteerd voor het eredetachement. Zij namen delen in het in 2013 geïntroduceerde ceremonieel tenue (CT) van het Korps Nationale Reserve. De commandant van de Delta Compagnie van 20 Natresbataljon, kapitein Hans van der Linden, trad op als detachementscommandant, geflankeerd door sergeant-majoor André van der Bend. “Heel bijzonder om als natreseenheid mee te lopen in het defilé’. Ik kreeg kippenvel bij het uitroepen van het Oranje Boven”, zegt André van der Bend over deze unieke ervaring.

Tromgeroffel

De tamboers van de Fanfare van het Korps Nationale Reserve (FKNR) speelden bij de ceremonie een belangrijke rol. De troepen werden door hen naar en van Plein 1813 gebracht. Ook liepen ze voorop, aangevoerd door twee tambour-maîtres, de adjudanten Jan Embregts en Marc Gouswaart, bij het aanmarcheren van alle detachementen voor het Wilhelmus en het ‘Oranje Boven!’. Omdat er in de ceremonie 20 tamboers noodzakelijk waren en de FKNR er niet meer dan 10 heeft, werd assistentie verleend vanuit het Trompetterkorps der Koninklijke Marechaussee (TKKMAR), het andere reservistenorkest binnen de krijgsmacht en waarmee de FKNR nauwe banden heeft. De tamboers van de FKNR droegen het eigen ceremonieel tenue. De tamboers van het TKKMAR droegen CT’s van de garderegimenten Fuseliers, Jagers en Prinses Irene. Tamboer korporaal Jan van Putten van de FKNR: “Het geheel heeft veel voorbereiding gevergd en het was een erg lange dag. Maar deze optredens zijn voor ons de krenten uit de pap. Ik vond het een mooi evenement met een prachtige traditie. Van mij mag dit veel vaker gebeuren!”

‘Oranje boven!’ 

Aan het begin van de ceremonie bood de Commandant Landstrijdkrachten aan Koning Willem-Alexander een herinneringssabel aan. Na het defilé en de vaandelgroet herintroduceerde de landmachtcommandant het gebruik van een oude strijdkreet. Op commando klonk driewerf het ‘Oranje boven!’

28-01-14 | 07:43 1 Reactie

1 Reactie

  • 25-12-15 | 02:57 Geplaatst door Anita

    They are suitable for collecting and storing water.
    Stock control and purchasing is usually a long, continuous, and
    arduous process for small businesses. The projected course is west or west-northwest at about 15 miles an hour.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.