Korpsconcert Fanfare Korps Nationale Reserve: focus op eigen talent

Het Korpsconcert van de Fanfare Korps Nationale Reserve (FKNR) op 30 maart 2019 was de 11e editie, maar de eerste onder leiding van chef-dirigent kapitein Alfred Willering. Zijn invloed op de programmering was merkbaar, meer dan in voorgaande jaren bestonden diverse muziekstukken uit solo’s van verschillende muzikanten uit de FKNR.
Het was met 600 bezoekers een goed gevulde zaal op zaterdagavond in Flint, Amersfoort. Tot de aanwezigen behoorden 170 genodigden van het Korps Nationale Reserve (KNR) en de FKNR. Militairen uit diverse krijgsmachtonderdelen waren, vaak met partner, aanwezig om de muzikale happening bij te wonen. Ook generaal-majoor Kees Matthijsen, inspecteur van het reservepersoneel Koninklijke Landmacht, behoorde tot de aanwezigen. Luitenant-kolonel Hans Berding, korpscommandant KNR, heette de genodigden welkom. Hierna startte een afwisselend concert bestaande uit zeven muziekstukken voor en zeven na de pauze.
Opvallend was dat, in vergelijking met andere jaren, veel ruimte was voor solo-optredens van muzikanten uit het eigen orkest. Hiermee liet de FKNR ‘oor-duidelijk’ horen welke individuele kwaliteiten er in huis zijn. De solisten zijn van conservatoriumniveau en hebben vaak ook in het dagelijks leven een muzikale rol. Afwisseling in de programmering was het credo, waarbij de FKNR overgangen van klassiek naar modern niet schuwde. Als afsluiting werden previews gegeven met delen uit de werken Startrek en Invincible. Deze behoren tot nieuwe werken waarmee de FKNR het jaarprogramma 2019 ingaat.
Traditiegetrouw staat de ‘Defileermars Korps Nationale Reserve’ op de rol. Het behoort tot de officiële defileermarsen van de landmacht en de spreker verduidelijkte het belang daarvan aan de zaal met: “Een defileermars is te beschouwen als ‘Het volkslied van een militaire eenheid’”. Bij het spelen van de mars stonden militairen uit het korps in de houding. In het concert brachten de drumsessies van de tamboers ook een militaire noot. De tamboers stonden gekleed in de gala-tenuen van diverse eenheden met een militaire muziektraditie.