Over ons

Het Fanfare Korps Nationale Reserve is de meest bruisende fanfare binnen de Koninklijke Landmacht. De musici van de FKNR hebben naast de functie van militair muzikant ook vaak een belangrijke civiele baan of functie. Hierdoor is het mogelijk het beste van twee werelden te combineren.

De FKNR bestaat uit ruim 50 musici met een gedegen muzikale opleiding. Het orkest omlijst met militaire muziek de ceremoniële gebeurtenissen voor het Ministerie van Defensie, treedt op bij staatsaangelegenheden en in het bijzonder bij activiteiten van het Korps Nationale Reserve. De FKNR  werd in 1986 opgericht als tamboerkorps. Dit werd later uitgebreid naar een drumfanfare en daarna omgevormd tot een fanfareorkest. De thuisbasis is de Bernhardkazerne in Amersfoort.
De militaire muziek was lange tijd een communicatiemiddel op de kazerne en op het slagveld. Het Signaal Taptoe is daar een bekend voorbeeld van. Marsmuziek hielp militairen vooruit tijdens lange marsen naar het slagveld. Het geluid van grote trommen en bekkens gaf strijders meer moed en intimideerde de tegenstanders. Anno 2019 probeert de FKNR adaptief en flexibel te opereren in verschillende samenstellingen. Op deze manier kan de FKNR maatschappelijk bijdragen aan het geluid en imago van de militaire muziek.
Niet alleen als groot fanfareorkest, maar ook anderszins zijn de FKNR-musici inzetbaar. Zo spelen gelegenheidsensembles vooral tijdens kleine militaire ceremonies, recepties en officiële ontvangsten. De koperensembles treden onder meer op bij herdenkingen en begrafenissen. Het combo van de FKNR bestaat uit zes muzikanten en brengt populaire muziek uit allerlei genres. Dit combo speelt tijdens officiële recepties en diners binnen de Defensieorganisatie. Vanuit de FKNR-gelederen is recent ook ad hoc een Egerländer Kapel geformeerd. Daarnaast dragen de FKNR-tamboers bij aan het echte militaire gevoel. De klank van een trom is voor velen een geluid van herkenning.
De FKNR kent het jaar door diverse hoogtepunten. Voorbeelden daarvan zijn de concerten, beëdigingen, commando-overdrachten, diploma- en medaille-uitreikingen, recepties, prijsuitreikingen, flashmobs, promotionele activiteiten, taptoes en open dagen. Belangrijke jaarlijks terugkerende optredens zijn die tijdens Prinsjesdag, het defilé in Den Haag ter gelegenheid van de Nationale Veteranendag en de intocht van de Nijmeegse Vierdaagse.
Elk jaar leven de FKNR-muzikanten toe naar het aansprekende Korpsconcert. Uiteraard wordt hierbij echte militaire muziek ten gehore gebracht, zoals de marsmuziek. Daarnaast ook authentieke fanfarewerken, moderne werken en hedendaagse popsongs in op maat gesneden muzikale arrangementen. Voor elk wat wils met vaak een bekende artiest, samen met de fanfare goed voor een spetterend optreden. Kortom, de FKNR mag zich een topfanfare noemen, met heel veel enthousiasme, kwaliteiten en mogelijkheden in huis.
Blijf op de hoogte via de agenda en bezoek de optredens en concerten!
Chef-dirigent FKNR
Sinds begin 2018 is Alfred Willering de nieuwe chef-dirigent van de FKNR. Kapitein Willering studeerde bastuba en directie aan het ArtEZ Conservatorium in Zwolle. In juni 2001 is hij afgestudeerd en in het bezit van het einddiploma HaFaBra-directie.
Gedurende zijn opleiding was Willering naast de studie al actief op diverse muzikale fronten. Samen met enkele medestudenten speelde hij in het ensemble Riverbrass en als bassist was Willering in dienst bij het Trompetterkorps Bereden Wapens (nu Fanfare ‘Bereden Wapens’) en bij de Regimentsfanfare ‘Garde Grenadiers en Jagers’, beide van de Koninklijke Landmacht.
Zijn vrije tijd gebruikt Kapitein Willering hoofdzakelijk voor het componeren van nieuwe werken en het arrangeren van bestaande werken voor verschillende HaFaBra-bezettingen. Daarnaast is Willering actief als dirigent van blaasorkesten in de amateursector.