FKNR actief in binnen- en buitenland op 4 Mei

4 mei herdenken we de Nederlandse oorlogsslachtoffers en 5 mei vieren we onze vrijheid. De FKNR was aanwezig op meerdere 4 mei herdenkingen.
Twee koperensembles zijn ingezet in Orry-la-Ville en Brussel. Tevens werden hoornblazers ingezet voor het spelen van de signalen op meerdere plaatsen in Duitsland en zelfs in Dubai.
Bij Orry-la-Ville, een klein plaatsje 50 km boven Parijs, bevindt zich een Nederlands Ereveld voor slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Dit Ereveld telt 114 graven van Nederlanders die in Frankrijk zijn gesneuveld. Ook bevindt zich in het ereportaal een viertal gedenkplaten met de namen van 108 Nederlandse slachtoffers. Jaarlijks wordt op 4 mei stilgestaan bij de Nederlandse slachtoffers. De FKNR droeg bij aan een passende muzikale omlijsting van de herdenking. Gedurende het leggen van de kransen, werden koralen ten gehore gebracht. De muzikale leiding was in handen van kapelmeester adjudant Ralf Goddrie.
Op 4 mei verleende een ander koperensemble van de FKNR haar medewerking aan de 4 mei herdenking in Brussel. De muzikanten werden gastvrij ontvangen en geleid naar de begraafplaats in Evere waar zich ook een Ereveld bevindt met een aantal Nederlandse oorlogsgraven. Onder de muzikale leiding van kapitein Alfred Willering werd de plechtigheid muzikaal ingeleid. De koralen zorgde voor een passende ambiance, waarbij de aanwezigen de gesneuvelden eerwaardig konden herdenken. Aansluitend was het koperensemble uitgenodigd voor een lunch in het werkgebouw van de Nederlandse Ambassade.

Op de Nederlandse erevelden in Düsseldorf en Frankfurt was ook een trompettist van de FKNR aanwezig. Korporaal Patrick van Leeuwen, nam de honneurs voor de FKNR waar in Düsseldorf en Frankfurt. Op beide plekken was hij getuige van imponerende herdenkingen.
Een uniek moment was er voor korporaal Elwin Smit. Hij mocht de signalen ten gehore brengen in het verre Dubai. Bij Kamp NL op de Al Minhad Air Base Dubai (detachement: FSE Mirage Detachment 24) in de middag voorafgaand aan de 4 mei herdenking was hij te gast. Later op de dag was hij getuige van een mooie herdenking bij de Dubai Polo & Equestrian club. In Dubai waren de ambassade en het consulaat-generaal, samen met Language One, de Nederlandse Club Dubai, de Nederlandse Business Council Dubai en de Northern Emirates, en BeNeLux Business Council, Abu Dhabi, gastheer van Remembrance Day voor de Nederlandse gemeenschap. De activiteiten omvatten ook een prachtig gedicht van een van de studenten van Language One. Onze koporaal Elwin Smit had een drukke werk- en reisdag maar het was vooral een indrukwekkende dag!
De musici van de FKNR waren deelgenoot van indrukwekkende 4 mei herdenkingen in Orry-la-Ville, Brussel, Düsseldorf, Frankfurt en Dubai. De aanwezigheid van Nederlandse en buitenlandse autoriteiten, de FKNR musici, nabestaanden en betrokken zorgden voor aangrijpende plechtigheden.
Tekst: PR FKNR
Foto’s: C-Groep FKNR