Nederlandse veteranen bij start herdenking Portsmouth

75 jaar geleden begon in Portsmouth de bevrijding van Europa van nazi-Duitsland. Vanuit deze Britse havenstad vertrok op 5 juni de geallieerde invasievloot om zich een dag later (D-Day) met ware doodsverachting op de Franse kust te storten. Op 5 juni herdachten ruim 300 D-Day-veteranen en vele regeringsleiders dit historische moment. Onder hen premier Mark Rutte en Commandant der strijdkrachten luitenant-admiraal Rob Bauer. Vijf jaar geleden werd er in een rechtstreekse NOS uitzending stilgestaan bij 70 jaar D-Day. De FKNR was toen aanwezig en blikt graag nog eens terug rondom deze dagen.

‘FKNR was aanwezig bij de 70 jaar D-Day’

De Fanfare van het Korps Nationale Reserve was als Nederlands militair orkest afgevaardigd vijf jaar geleden om het muzikaal militair ceremonieel te verzorgen bij een aantal herdenkingen, waaronder de Nederlandse herdenking in Arromanches. Ook nam het deel aan de Tattoo de la Liberté, met drie spectaculaire shows, in de Zénith van Caen. In het kader van de taptoe van Caen was er ook een grote militaire parade en werden er diverse concerten georganiseerd.
Bij de Nederlandse herdenking in Arromanches waren koning Willem-Alexander en koningin Máxima aanwezig, alsmede minister-president Rutte, toenmalig minister Hennis-Plasschaert van Defensie, enkele Nederlandse oorlogsveteranen en een afgevaardigde van de Franse regering. Bijzonder eervol was de deelname van de FKNR aan de internationale herdenking in Quistreham. De internationale herdenking, in Quistreham, werd bijgewoond door een groot aantal regeringsleiders en koninklijke gasten, onder wie de presidenten Hollande, Obama en Poetin, bondskanselier Merkel en koning Willem-Alexander en koningin Máxima.
De herdenkingen in Arromanches en Quistreham werden uitgezonden op de Nederlandse televisie waarbij de FKNR goed in de spotlight stond.
75 jaar D-Day op 5 juni 2019
Op het podium in Portsmouth werden indrukwekkende getuigenissen voorgelezen en nagespeeld. Dit alles begeleid door een imposant orkest en filmbeelden. Rutte en Bauer werden vergezeld door de veteranen André Hissink en Camiel Stritzko en Ridder Militaire Willems-Orde luitenant-kolonel Gijs Tuinman. Zij zagen onder meer ‘1 van de grootste Britse militaire schouwspelen uit de recente geschiedenis’, zoals aangekondigd door de Britse autoriteiten. Er deden onder meer 11 Britse marineschepen en 25 vliegtuigen van de Royal Air Force mee. Ook aanwezig waren de 3 Nederlandse marineschepen Zr. Ms. Snellius, Zr. Ms. Makkum en Zr. Ms. Urk. Deze schepen varen een stuk mee richting Normandië.
Tierende Eisenhouwer
Zo werd een tierende generaal Dwight Eisenhouwer nagespeeld die een landing vanwege de storm te riskant vond. Uiteindelijk liet hij zich overhalen en sprak hij de vertrekkende militairen toe met de historische woorden: “Soldaten, matrozen en vliegeniers van de geallieerde expeditiemacht: u staat op het punt te beginnen aan de Grote Kruistocht, waarnaar we deze vele maanden hebben gestreefd. De ogen van de wereld zijn op u gericht. De hoop en gebeden van vrijheidslievende mensen wereldwijd marcheren met u mee.”
1 van die soldaten, matrozen en vliegeniers was de 99-jarige John Jenkins, die onder begeleiding op het podium verscheen. “Ik was doodsbang. Je vergeet je strijdmakkers nooit, want we zaten er samen in. Velen hebben zich opgeofferd en we bewijzen hen al 75 jaar eer. We mogen het nooit vergeten.”
De aanwezigheid van de Duitse president Angela Merkel werd genoemd als symbool van hoe vijanden zich kunnen verenigen in een streven naar vrede. De Britse koningin Elizabeth sprak over de volhardende generatie van de oorlog, haar generatie. Het was volgens haar de volhardende moed, een ‘revival of spirit’, die de honderdduizenden soldaten meebrachten naar de strijd en die hen de overwinning bracht.
D-Day
Op 6 juni worden grote herdenkingen gehouden op en rond de Franse invasiestranden. Minister Ank Bijleveld-Schouten is aanwezig bij de Nederlandse herdenking in Arromanches, waar in augustus 1944 de prinses Irene Brigade aan land kwam. Ook is ze bij de internationale herdenking op Juno-beach.
Tekst: Ministerie van Defensie & PR FKNR
Foto’s: PR FKNR