Gouda weer even Garnizoensstad

Op de markt, voor het eeuwenoude stadhuis in Gouda, zijn gisterenavond ruim 80 nieuwe collega’s van 20 Natresbataljon beëdigd. Als pilot dit maal eens op de vrijdagavond, een aangename verrassing voor de vele terrasgenieters. Zij werden muzikaal getrakteerd op marsmuziek en een parade van militairen.
De militaire ceremonie, gadegeslagen door familieleden en een groot aantal belangstellenden, werd muzikaal opgeluisterd door de Fanfare van het Korps Nationale Reserve. Om deze muzikale operatie te bewerkstelligen was een hele onderneming. De musici komen namelijk uit alle delen van het land. Dit vraagt nog al wat coördinatie van de Stafleden FKNR en de musici zelf.
Maar gelukkig, iedereen heeft het weten te redden en was getuige van een bijzondere beëdiging.
Bugellist kpl. Frank Rauwerdink was al in de middag aanwezig samen met zijn vrouw. ‘De Achterhoekers waren nog niet eerder in het mooie Gouda geweest. We maken er maar meteen het aangename van, nu we er toch zijn. Minder aangenaam is de frisdrank die Frank moest nuttigen op het terras in verband met zijn dienst van de avond. Met zulk mooi weer smaakt gelukkig zelfs de Radler 0,0% haast lekker!’
De nieuwe collega’s legden op het vaandel de eed of belofte af. ‘Ik zweer trouw aan de koning’, zo klonk het dan ook keer op keer onder toezicht van de beëdigingsautoriteit Korpscommandant Luitenant Kolonel Hans Berding.
Dat de militaire ceremonie plaatsvindt op de markt in Gouda is geen toeval. Met deze openbare beëdiging laten we zien dat wij letterlijk midden in de maatschappij staan.
Daarnaast is de binding met Gouda en het Korps Nationale Reserve groot. Niet ver van de Markt staat het voormalige oude kazernegebouw aan de Agnietenstraat.
Ons korps heeft decennialang hier het hoofdkwartier ondergebracht gehad bij het Territoriaal Commando, welke vanaf de jaren 60 gevestigd was in de Prins Willem Alexanderkazerne op de Groen van Prinsterersingel.

Een uniek moment op een bijzondere plek.

‘Ik heb grote waardering voor uw enthousiasme, motivatie en inzet voor de samenleving. Als militair moet je zelfs bereid zijn het hoogste offer te brengen. Het is vrijwillig maar zeker niet vrijblijvend. En daarom vind ik het een eer om gastheer te mogen zijn voor deze beëdiging’, zo sprak loco Burgemeester van Gouda Thierry van Vugt zijn waardering uit in zijn toespraak voor alle aangetreden militairen.
Tekst: 20Natresbataljon & PR FKNR
Foto’s: 20Natresbataljon / Maj Fred Warmer