FKNR start defilé op Veteranendag


Ruim vierduizend militairen en veteranen marcheren zaterdag weer door de binnenstad van Den Haag tijdens het jaarlijkse defilé van Veteranendag. Vanwege de grote toestroom van veteranen en bezoekers moeten weggebruikers rekening houden met wegafsluitingen en drukte op de weg. Ook het openbaar vervoer rijdt anders.
Zaterdag zullen tussen 10.00 en 16.00 uur ’s middags verschillende wegen in Den Haag afgesloten worden voor het verkeer. Daarbij gaat het om de wegen waar het defilé voorbijtrekt en een ruim gebied daar omheen.
Tijdens Veteranendag worden 111.000 veteranen bedankt voor hun inzet. Op het Malieveld zijn de hele dag activiteiten. Eén van de hoogtepunten is het defilé dat door koning Willem-Alexander wordt afgenomen. Het defilé start om 13.00 uur op het Malieveld.
Traditiegetrouw zal de FKNR het defilé aftrappen met een schitterende mars. De FKNR zal wegens de verwachte hitte niet in het ceremoniële tenue aantreden. Naar alle waarschijnlijkheid zal de FKNR in het dagelijkse tenue (DT) of zomertenue (ZT) schitteren. Ook zal een koperensemble ter velde muzikaal ondersteunen in de ochtenduren op het Malieveld.
Route van het defilé
De route van het defilé loopt vanaf het Malieveld over de Koningskade, via het Korte en Lange Voorhout naar de Kneuterdijk. Vervolgens loopt de route via het Buitenhof, de Hofweg, het Spui, de Kalvermarkt, de Fluwelen Burgwal, de Herengracht, de Prinsessegracht via de Bosbrug weer terug richting het Malieveld.

Programma Veteranendag
Met dit jaarlijkse nationale evenement bedankt heel Nederland haar meer dan 110.000 veteranen voor hun inzet, nu en in het verleden. Daar mag iedereen bij zijn: hoe meer, hoe beter.

09.00 Start Nederlandse Veteranendag – Malieveld open
09.00 Activiteiten en wedstrijd voor de jeugd
09.30 Expositie Koopvaardijveteranen en veteranen-auteurs – Plazatheater
09.45 Muzikale ontvangst veteranen CS Den Haag
10.00 Oecumenische dienst ‘Te Velde’ – Rustpunt Malieveld
10.15 Openingsprogramma Ridderzaal live op beeld in het Plazatheater
11.25 Medaille-uitreiking Binnenhof (te volgen op beeldschermen Malieveld, YouTube, website en app NLVD)
12.00 Aankomst Veteranenmotorrijders – Malieveld
13.00 Startschot Nationaal defilé – Paviljoen Malieveld
13.20 Fly-past met F16’S, Chinooks, Apaches, NH 90’S, politiehelikopters en historische toestellen – Hofvijver
13.20 Kop Nationaal defilé passeert Z.M. Koning Willem-Alexander op de Kneuterdijk
13.50 Intocht Nationaal defilé op het Malieveld
14.15 Optreden ‘Zingende kapsters’ in het Plazatheater
14.40 Voorprogramma met Tour of Duty artiesten op het hoofdpodium Malieveld
15.45 Speciaal veteranenoptreden door cabaretier Javier Guzman in het Plazatheater
16.00 Koninklijke Militaire Kapel ‘Johan Willem Friso’ met Shirma Rouse op het hoofdpodium Malieveld
17.30 Einde Nederlandse Veteranendag 2019

Meer informatie kunt u lezen in de Flyer Malieveld. Om een kijkje achter de schermen te krijgen van de opbouw naar de Nederlandse Veteranendag en de dag zelf, bekijk de mini-documentaire ‘Goed voorbereid‘  gemaakt door Verspers. Verspers liep in 2015 een paar dagen mee met de organisatie van de Nederlandse Veteranendag.
Bekijk hier de Trailer Nederlandse Veteranendag voor een korte impressie van de dag.
Tekst: Omroep West & PR FKNR
Foto: Omroep West & Richard Mulder
Video: PR FKNR