Militairen op de voorgrond in Den Haag en Venray

Veteranendag 2019 zit er weer op. Een zonnige dag, en een mooie gelegenheid voor Defensie om alles uit de kast te halen. Een Fly-over met vliegtuigen en helikopters. Een bijeenkomst en medaille-uitreiking op het Binnenhof. Het Malieveld was geheel omgebouwd tot festivalterrein met concertpodium en feesttenten en als hoogtepunt het defilé, afgenomen door de Koning en vele hoogwaardigheidsbekleders.
Voor de vele veteranen een jaarlijkse ontmoeting en erkenning, en voor de militaire musici is dat eigenlijk een soortgelijke situatie. Vol in de Spotlight en volledige aandacht. Achter de schermen is er ook volop de mogelijkheid om elkaar weer te ontmoeten. Muzikanten hebben een druk en onregelmatig leven, en het sociale leven schiet er regelmatig bij in. Op deze dagen werd er volop bij gekletst.

Voor de Fanfare Korps Nationale Reserve – FKNR waren de activiteiten tweeledig. De dag wordt geopend met een dienst te velde op het Malieveld. Tussen 10 en 11 uur verzorgde het koperensemble bijpassende muziek bij de mooie woorden van de Geestelijke Verzorgers. Er werd stilgestaan bij de militairen en het thuisfront, en moeilijkheden waar ze tegenaan lopen bij het vervullen van dit soms ingewikkelde en confronterende beroep. Om 13.00 uur vertrok vervolgens het defilé vanaf de Koekamplaan naast het Malieveld. Na een eresalvo vertrok de stoet met de FKNR traditioneel als eerste orkest, met vlak erachter voor de vaandelgroep met de vaandels van de vier Krijgsmachtdelen. Het geheel vertrok richting het defileer punt waar de Koning samen met vicepremier Hugo de Jonge de stoet begroetten. De dag werd gekenmerkt door het mooie weer en stevige temperaturen. Om verder leed te voorkomen vertrok het orkest in zomertenue: overhemd met korte mouwen, zonder jas of stropdas.
Om het weekend af te sluiten heeft onze fanfare van zich laten horen op Taptoe Venray. Afgelopen zondag werd dit evenement voor de 25ekeer georganiseerd op het Schouwburgplein door de plaatselijke schutterij, en de FKNR mocht haar muzikale steentje bijdragen. Schutterijen worden gezien als de voorloper van de Vrijwillige Landstorm en het Korps Nationale Reserve die de tradities in ere houdt. Muziekstukken uit Start Trek, Band of Brothers en Invincible werden gekozen om te passen in het thema “200 jaar Militaire Muziek” en 75 jaar na D-Day, en het begin van bevrijding van Europa.
Afgesloten werd met het Signaal Taptoe, gespeeld door kpl. Patrick van Leeuwen en het Wilhelmus.
Tekst: PR FKNR
Video: Muziekkorpsen