Fanfare Nationale Reserve komt ‘met plezier en gedrevenheid’ naar Hardenberg

Vanmiddag verzorgt de Fanfare van het Korps Nationale Reserve (FKNR) tijdens de Dion Triathlon in Hardenberg vanaf 15.00 uur een optreden op de Vechtbrug in Hardenberg. Een thuiswedstrijd voor dirigent Alfred Willering, die in Gramsbergen woont.
HARDENBERG – “In theorie zou ik er op de fiets naartoe kunnen”, lacht hij. “In het verleden, toen ik dirigent was van Crescendo/KNA, deed ik dat ook wel eens. Maar bij dit optreden zal het niet gebeuren.” Een voordeel of juist een nadeel, zo’n thuiswedstrijd? “Qua optreden maakt het geen verschil. Ik leef er geconcentreerd, maar ontspannen naartoe. We treden door het hele land op, vooral in Brabant en Limburg. Maar ditmaal ben ík de gelukkige die weinig reistijd heeft.”
Willering werd een jaar geleden aangezocht om de fanfare van de Koninklijke Landmacht – ruim vijftig reservisten bij het Korps Nationale Reserve, die naast hun militaire baan vaak ook nog een civiele functie hebben – een kwaliteitsimpuls te geven. Dat is gelukt, zegt hij, al is het een voortgaand proces. “Er is veel verbeterd: het instrumentarium en de musici, onder wie enkele nieuwe muzikanten die een aanvulling zijn voor de groep. En vooral ook het repertoire. We hebben veel bestaande stukken opnieuw laten arrangeren door specialisten op hun vakgebied en het is in de breedte sterk uitgebreid. Ik merk dat die verbeteringen ook de sfeer ten goede komen. Het plezier neemt toe, net als de gedrevenheid. Het is net als met een voetbaltrainer en zijn team: je krijgt terug wat je er zelf in stopt.”
Naast vaste optredens op Prinsjesdag, Nationale Veteranendag, Nationale Militaire Taptoe, Natres-beëdigingen en de intocht van de Nijmeegse Vierdaagse voert het FKNR authentieke fanfarewerken, marsen, concertrepertoire en hedendaagse popsongs uit bij allerlei gelegenheden. Soms ook in afzonderlijke ensemble-bezettingen. “In overleg met de muziekcommissie passen we ons repertoire aan aan de gelegenheid. We kunnen stukken in no-time instuderen: zet de bladmuziek voor ons neer en wij spelen het.”
Met de Bernhardkazerne in Amersfoort als thuisbasis repeteert de fanfare elke zaterdag, en in de aanloop naar uitvoeringen vaak ook doordeweeks. Bijvoorbeeld straks voor de Nationale Taptoe op 27, 28 en 29 september. “Een meerdaags evenement dat een belangrijk moment is voor alle militaire korpsen”, aldus Willering. “Je kunt je dan presenteren aan een groter publiek dan gebruikelijk. We weten nog niet welke rol we krijgen en welke stukken we moeten spelen. Zodra dat bekend is, werken we er in korte tijd – een volle week voorafgaand aan het evenement – intensief naar toe.”
In Hardenberg speelt het FKNR nummers als Fanfare and Funk, Light Walk, Friendly Takeover en Tico Tico. Dirigent Alfred Willering heeft, zoals altijd, het repertoire geselecteerd in samenspraak met de muziekcommissie van de fanfare. “Bij zitconcerten, waarin de aandacht van het publiek volledig op de uitvoering is gevestigd, brengen we vaan wat diepgaandere en complexere nummers. Maar in dit geval spelen we voor een lopend publiek, mensen die vaak maar een deel van het optreden meekrijgen. Dan heeft het geen zin om stukken van tien minuten uit te voeren. En dus kiezen we voor licht repertoire: van filmmuziek en marsen tot jazz en pop. Kort, gevarieerd en vooral herkenbaar.”
Tekst: De Stentor red. Hans Keesmaat
Foto: De Stentor