CDS bij Taptoe: onzichtbare band is fundament van onze krijgsmacht

“Groter worden dan jezelf. De wereld zien. Er willen zijn voor de ander. In een wereld van het ´ik´, vechten voor het wij. Dàt is waarom militairen in dienst gaan.”  Commandant der Strijdkrachten (CDS) luitenant-admiraal Rob Bauer zei dat vanmiddag tegen veteranen en dienstslachtoffers van Defensie en Politie. Zij vormden het eerste publiek van de 3 dagen durende Nationale Taptoe in Rotterdam. Luitenant-admiraal Bauer spreekt, terwijl de tune van Band of Brothers weerklinkt.
De CDS vertelt zijn verhaal omdat Nederland uitvoerig stilstaat bij 75 jaar vrijheid. Terwijl 200 muzikanten uit de hele krijgsmacht gezamenlijk de melodie van Band of Brothers spelen, praat Bauer verder.
Onzichtbare band
Hij vertelt dat militairen in dienst zijn van een groter goed: het beschermen van democratie. “Wanneer burgers moeten schuilen, staan militairen op. Wij zijn het schild voor onschuldigen.75 jaar geleden vochten de Geallieerden voor ons. Zij gaven ons onze vrijheid terug. Die vrijheid moeten we iedere dag opnieuw bevechten. Die opdracht… dat levensdoel… is iets wat alle militairen met elkaar delen. Het vormt een onzichtbare band, die oorlogen en generaties overstijgt.”
Als woorden tekort schieten …
Volgens Bauer weet een militair wat het betekent om te dienen, door te gaan waar anderen stoppen, jezelf in dienst te stellen van de groep en bereid te zijn het ultieme offer te brengen. “Die onzichtbare band is het fundament van onze krijgsmacht. Het grenzeloze vertrouwen in elkaar. De geborgenheid van kameraadschap. The band of brothers and sisters. Als symbool voor die eenheid dragen wij een uniform. Met trots. Want het toont de kracht van ons collectief. En vormt deel van onze identiteit. Het militaire beroep brengt en vraagt veel. Ook van familie en vrienden. En als woorden tekort schieten, vult muziek de stilte. Het drukt uit wat wij voelen: kracht… eenheid… trots. Maar ook: verdriet om wie er niet meer is. Het kan in één klap beelden, geuren en geluiden van een missie oproepen. Dàt is, al 2 eeuwen lang, de kracht van militaire muziek. En dan geldt, net als overal in onze krijgsmacht, ieder instrument doet er toe. Samen… zijn wij sterker. Samen… zijn wij meer.”
Na het verhaal van Bauer krijgt het publiek het meest uiteenlopende repertoire voorgeschoteld.
Op het toneel
De Traditional Army Band Zuid Korea zorgt voor een verbluffend visueel spektakel met traditionele kledij, prachtig gedetailleerde trommen, blaas- en strijkinstrumenten. Verder is er Schotse muziek op het toneel, een Drill Show met wapens en Surinaamse muziek. Natuurlijk is er ook een hoofdrol voor de militaire muziek uit de Nederlandse krijgsmacht en nog veel meer. Het is alleszins de moeite waard. Orkesten, artiesten en figuranten werken samen tijdens grote scènes. Tussen de bedrijven door zorgen onder anderen Golden Earring-drummer Cesar Zuiderwijk en solotrombonist Jörgen van Rijen voor entertainment.
De Nationale Taptoe is dit gehele weekend in Ahoy Rotterdam.
Tekst: Ministerie van Defensie