Fanfare Korps Nationale Reserve naar de Slag om de Schelde

Dat delen van Nederland al 75 jaar bevrijd zijn, is u vast niet ontgaan.
En een van de grootste veldslagen destijds is jarenlang onderbelicht gebleven: de Slag om de Schelde.
Komend weekend gaan we de bevrijding vieren met een defilé en taptoe aanstaande zaterdag, gevolgd met een grote herdenking de volgende dag op de Canadese Begraafplaats aan de Ruytershoveweg. En uw FKNR – Fanfare Korps Nationale Reserve is daarbij in volle bezetting aanwezig.

Dat het einde van de Slag gevierd wordt, is goed te begrijpen als u weet hoe hevig dit slagveld was. Tussen september en november van 1944 werd in Noord-België en het zuidwesten van Nederland deze Slag uitgevochten.
Onder de naam Operation Suitcase werd uiteindelijk Bergen op Zoom op 27 oktober dat jaar bevrijd door de Canadezen.
Hoewel de stad bevrijd werd, vielen er bijna 13.000 geallieerde slachtoffers. Ruim zesduizend Canadezen overleden, raakten gewond of zijn nooit meer teruggevonden.
Defilé
Voor ons begint de dag met een Defilé dat vanaf 15.30 uur via de Gedempte Haven en de Grote Markt, naar het Stationsplein gaat.
Met vele militaire voertuigen, die in drie grote Colonnes uit achtereenvolgens Dinteloord, Putte en het Zeeuwse Nieuwdorp komen, vormen wij een grootse optocht met afdelingen van de Nederlandse en Canadese strijdkrachten, veteranen, lokale, nationale en zelfs internationale muziekgezelschappen.

Bijna Uitverkocht
De bijna 1400 plaatsen op de vier tribunes op de Grote Markt zijn zo goed als uitverkocht. De Taptoe die zaterdagavond plaatsvindt vanwege 75 jaar bevrijding Bergen op Zoom lijkt op voorhand al een winnaar.
Topkorpsen, regionaal en landelijk, doen er aan mee. En ook de Band of the Lincoln & Welland Regiment uit Canada. Een naam die klinkt als een klok in Bergen op Zoom, want dit regiment speelde een belangrijke rol bij de bevrijding van de stad, in oktober 1944.
Tribunes
“We hadden er eerst drie, die waren snel uitverkocht, daarom is besloten er nog eentje bij te plaatsen”, aldus Wim van Poppelen van de Stichting Activiteiten Bergen op Zoom tegenover BN DeStem. De tribunes staan aan alle vier de zijden van het stadsplein. Er zijn volgens hem nog enkele plaatsen vrij. Voor een tientje kunnen bezoekers zitten. Kaarten zijn te koop via de VVV in de Steenbergsestraat. Veteranen betalen de helft.
Wie genoegen wil nemen met een staanplaats langs het plein kan het evenement gratis bijwonen. Rondom de Grote Markt is tussen de tribunes nog genoeg plaats over voor deze toeschouwers.
Wat mogen die bezoekers verwachten zaterdagavond? Een opwarmertje van de plaatselijke drumfanfare Odiles Rapid. Vanaf 17:45 uur speelt dit gezelschap op de Grote Markt om de stemming er in te krijgen. Vanaf 19.00 uur begint het echte werk.
Achtereenvolgens maken hun opwachting: uw Fanfare Korps Nationale Reserve, Reünie Orkest Artillerie Trompetterkorps, The Band of Liberation, Adest Musica, Deltaband Vlissingen, Inter Scaldis Doedelzakband Vlissingen en tot slot Band of the Lincoln & Welland Regiment uit Canada.
Herdenking
Een andere activiteit die in het teken staat van de Slag om de Schelde, is Memorial Day of Canada op zondag 27 oktober.
Bij de herdenkingsdienst op de Canadese begraafplaats in Bergen op Zoom zijn naast ons FKNR-koperensemble, ook prinses Margriet en prof. mr. Pieter van Vollenhoven aanwezig om deze bevrijders te eren.
Tijdens de speciale herdenkingsdienst staan we stil bij de meer dan 900 gesneuvelde jongens uit Canada op de Canadese begraafplaats hun laatste rustplaats gevonden.
Als muzikale ondersteuning spelen we signalen en volksliederen van Canada en Nederland.
Volg ons voor realtime nieuws, foto’s en filmpjes op Facebook, Instagram en twitter!
Tekst: BN DeStem & Indebuurt.nl
Foto: ANP/Piroschka van de Wouw