FKNR NMM 2023

FKNR op de Nacht van de Militaire Muziek

Het prachtig uitgelichte Nationaal Militair Museum, ruim 200 militaire muzikanten en zo’n 3000 enthousiaste bezoekers; op 18 maart 2023 vond de Nacht van de Militaire Muziek weer plaats. Fanfare ‘Korps Nationale Reserve’ was goed vertegenwoordigd; zowel de tamboers als de complete fanfare gaven acte de presence. 

De Nacht van de Militaire Muziek is dé plek waar alle Nederlandse militaire orkesten samenkomen. Tussen de vliegtuigen, de voertuigen en de militaire historie die te vinden is in het Nationaal Militair Museum te Soesterberg verrijzen ieder jaar maar liefst zeven podia waar gedurende ‘De Nacht’ de meest bijzondere optredens plaatsvinden. Van traditioneel tot wereldmuziek en van jazz tot klassiek; er is voor ieder wat wils. Waar de vorige editie nog via een livestream plaatsvond, kon het publiek nu gelukkig weer in grote getale live aanwezig zijn tijdens het evenement. Militaire muziek als verbindingselement tussen mensen en culturen vormde de rode draad door de complete avond. Er werd aandacht besteed aan cultuur uit eigen land en aan cultuur uit gebieden waar Defensie op vredesmissie is geweest. 

Tamboers openden de Nacht van de Militaire Muziek
In de spectaculaire opening door de tamboers van de FKNR was het thema van deze editie, ‘United We Play’, duidelijk terug te horen. De tamboers mochten dit jaar groots uitpakken en dat lieten ze zich geen tweede keer zeggen. Na een traditioneel intro, een medley van een aantal marsen, vervolgden de tamboers met het werk ‘Synergy’ van componist Etienne Houben. Een bijzondere ontmoeting luidde het slotdeel het optreden in; de tamboers zochten de samenwerking op met drie jonge talenten: Sten van den Berg, Vik Lebens en Peike Lebon. Samen met hen speelden ze ‘A blue cadance’, eveneens van Houbens hand. Het optreden sloot af met het werk ‘Ma’amoul’, wederom in samenwerking met de drie jonge talenten. Dit werk werd door tamboer Sld1 Sandra de Jong gecomponeerd. Dat zowel de muzikale ontmoetingen als het visuele spektakel goed in de smaak viel bij het ruim aanwezige publiek, was overduidelijk. In de Big Band Tent, waar de tamboers de opening van de avond verzorgden, zat de sfeer er meteen meer dan goed in. 

Orkest sloot de avond af
Het spectaculaire podium ‘The Dogfight’ vormde het decor waar de FKNR onder leiding van dirigent kapitein Alfred Willering rond middernacht haar programma T.I.M.E. ten gehore bracht. Dit programma bestaat uit de grootste hits van de afgelopen acht decennia; pop-, rock- en discomuziek. Origineel werd dit programma ingestudeerd voor de theatershow Time die het orkest eind 2020 en begin 2021 door heel Nederland zou uitvoeren. Door het coronavirus kon de show toen niet doorgaan. Het is dan natuurlijk extra bijzonder om een selectie van deze muziek dan toch te kunnen brengen op de Nacht van de Militaire Muziek. Zangeres Eva van der Kraan won de audities die in 2020 gehouden werden voor Time. Samen met haar man Jamie Hayes wist ze het publiek nummer na nummer in vervoering te brengen. Uitgevoerd werden onder meer de titelsong ‘Time waits for nobody’ van Freddie Mercury, ‘Holiday in Spain’ van Bløf en de Counting Crows en ‘Nutbush City Limits’ van Tina Turner. 

Ook de ondersteunende rol van de FKNR kwam goed uit de verf op dit evenement. Muzikanten van de FKNR stonden verschillende andere militaire orkesten bij. Zo waren hoornisten Sld1 Danielle Ploumen en Kpl Geerd Doomen te bewonderen in de Regimentsfanfare ‘Garde Grenadiers en Jagers’, die met het werk ‘1953’ van componist Alex Poelman de watersnoodramp herdachten. Ook in de United Militairy Brassband, een unieke brassband met muzikanten uit alle militaire orkesten, was de FKNR goed vertegenwoordigd. 

We kijken terug op een meer dan geslaagde avond, waar de FKNR een prachtig visitekaartje heeft kunnen afgeven.