FKNR Normandië 2023

De FKNR en Normandië

De FKNR gaat in juni met het hele orkest naar Normandië, ter gelegenheid van de tachtigste herdenking van D-Day (6 juni). Een mooi moment om terug te kijken op de afgelopen jaren FKNR in Normandië.   

Herdenken in Normandië

6 juni 1944 was het D-day in Normandië. Daar vonden de geallieerde landingen plaats die een keerpunt vormden in de Tweede Wereldoorlog in Europa. Aan die landingen namen ook schepen van de Koninklijke Marine deel. De Prinses Irene Brigade zette augustus 1944 in Arromanches voet aan land en begon aan de opmars naar Nederland. Dit feit wordt elk jaar op of in de buurt van 6 juni herdacht door de Nederlandse krijgsmacht en in het bijzonder door het Garderegiment Fuseliers Prinses Irene die de traditiedrager zijn van de Prinses Irene Brigade. En als het mogelijk is, wordt dat ondersteund door Nederlandse militaire muziek.

De FKNR in Normandië

In 2009 kwam de FKNR voor het eerst als compleet orkest in Normandië. Dat was een driedaagse reis met de onthulling van een monument op Juno Beach en een concert in Arromanches. In 2012 ging een ensemble van de FKNR naar Normandië. Hier kwamen de militaire vaardigheden van pas, want er werd overnacht op een tentenkamp van de Fuseliers en de tenten moesten zelf worden opgezet.

Dienst voor een museum in Arromanches in 2012

De FKNR bij een dienst voor een museum in Arromanches in 2012

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In 2014 was er de 70 jarige D-day herdenking waarbij de FKNR de hele week in Normandië was en daar onder andere de grote herdenking in het bijzijn van de Koning opluisterde. Detail is dat de tamboers deze dienst deden in het ceremoniële tenue van de Fuseliers. Verder was er een grote taptoe en streetparade in Caen waar de FKNR haar medewerking aan verleende. Zie voor de beelden deze video op YouTube (vanaf het begin tot ongeveer 1.11). Ook in de daarop volgende jaren is er elk jaar een gelegenheidsensemble van de FKNR. 

In Normandië is bij wijze van spreken op iedere hoek van de straat een herdenkingsplek. Daarom zijn er tijdens die dagen vrij veel diensten te draaien. En op andere momenten vermaakten we met onze muziek de vele mensen die tijdens deze dagen in de streek verblijven.

 

FKNR in Normandië

FKNR in Normandië

Jolanda over Normandië

Officemanager Jolanda Luthart was van 2003 tot 2015 saxofonist bij de FKNR en vertelt in het kort over haar ervaringen in Normandië. 

“Ik ben twee keer met de FKNR in Normandië geweest: in 2009 en in 2014. Beide keren hebben op een andere manier een bijzondere indruk op mij gemaakt.

In 2009 gingen we met de FKNR voor het eerst naar Normandië. Tussen de herdenkingen door was er ook tijd om een aantal bijzondere plekken te bezoeken, bijvoorbeeld een 360-graden bioscoop waar de invasie werd getoond. Ik wist nog niet zoveel van de historie rondom D-Day en daarom maakte het op mij een grote indruk. Het geeft echt meer context aan de plek waar je speelt, dat er zoveel doden zijn gevallen op het strand waar we de herdenking begeleiden.

In 2014 was het vorige jubileum: 70 jaar. Wat ik me nog goed kan herinneren is dat alles ontzettend zwaar beveiligd was. Onze koning en koningin en andere hooggeplaatste mensen waren aanwezig waardoor alles een hele imposante indruk maakte. Die dag kon je niets anders doen dan werd gezegd en werd je echt geleefd, wat mij betreft in positieve zin, vanwege de veiligheid. We speelden bij de herdenking in Arromanches en vanwege de grootsheid voelde het ook heel bijzonder dat wij daar mochten spelen, met al die hooggeplaatste mensen. Het was ontzettend warm en er waaide een stevige wind, dat maakte de beleving helemaal compleet. Er waren drie à vier orkesten waar we steeds mee afwisselden en achteraf bleek dat, ondanks de warmte, wij het enige orkest waren waarbij niemand onwel was geworden.

Wij deden toen ook, net als dit jaar, mee met de taptoe in Caen. Helaas was dit mijn laatste taptoe met de FKNR en nam ik in 2015 afscheid als muzikant. Het is bijzonder dat ik nu alweer bijna 5 jaar met heel veel plezier voor de FKNR werk, als officemanager. In juni gaat het orkest weer naar Normandië. Ik ga mee als ondersteuning en zal verder als burger aan de zijlijn staan tijdens de optredens en diensten.”

Jolanda in Normandië

Jolanda in Normandië