Saxofoonensemble Fanfare ‘Korps Nationale Reserve’

Met trots presenteren wij het saxofoonensemble van de Fanfare ‘Korps Nationale Reserve’. Het saxofoonensemble wordt gevormd door onze zes saxofonisten: Greetje Pletzers op sopraansaxofoon, Aniek van de Berkt en John Elferink op altsaxofoon, Sander Loog en Jordi Rouschop op tenorsaxofoon en Wilbert van Arendonk op baritonsaxofoon. 

 

Oprichting saxofoonensemble

Het ontstaan van het ensemble is eigenlijk te danken aan een van onze collega orkesten die door onvoorziene omstandigheden een belangrijk optreden moesten overdragen. Aangezien de wens al langer leefde om binnen de FKNR een saxofoonensemble op te richten, was dit een uitgelezen kans om gestalte te geven aan deze nieuwe samenstelling. Door de inzet van het voltallig ensemble werd in korte tijd een representatief programma ingestudeerd. Op 23 oktober 2019 trad het saxofoonensemble voor het eerst op. Dit was tijdens de samenkomst in de Munsterkerk in Roermond voorafgaande aan de fakkeltocht ter nagedachtenis van omgekomen militairen. In het voorjaar van 2020 is het ensemble gestart met het uitbreiden van haar repertoire. Helaas gooide COVID-19, net als voor velen met ons, roet in het eten en moest er een pas op de plaats gemaakt worden. Toch heeft het ensemble niet stil gezeten. Er zijn diverse op maat geschreven arrangementen gemaakt en op de momenten dat het kon heeft het ensemble enkele repetities gehouden. Het ensemble kan niet wachten om volledig operationeel te zijn als het weer kan en mag.

 

Volle klank

Wat een saxofoonensemble uniek maakt, is dat er eigenlijk maar van één soort instrument gebruik gemaakt wordt. Een instrumentenfamilie zoals we dat zo mooi noemen. Antoine-Joseph , beter bekend als Adolph Sax, was een Belgische instrumentenbouwer die op jonge leeftijd experimenteerde met het bouwen van nieuwe ontwerpen van instrumenten. Zo verbeterde hij het ontwerp van de basklarinet en hoorns en ontwierp hij een op de bugel gebaseerde saxhoorn. Hierna begon hij houten en koperen blaasinstrumenten te combineren en zo ontstond de saxofoon. Binnen de fanfare zorgt de saxofoonsectie voor een unieke klank en deze klank benutten we in het saxofoonensemble. Het ensemble bestaat uit vier verschillende saxofoons van sopraansaxofoon tot baritonsaxofoon. Het bereik van de afzonderlijke instrumenten is te vergelijken met de verschillende zangstemmen van een koor. Gezamenlijk bestrijkt het ensemble dan ook het complete bereik en kan zij letterlijk en figuurlijk alle registers opentrekken. Vanwege deze variatie in het bereik en in de klank kan een saxofoonensemble veel kanten op. 

Het ensemble tijdens opnames afgelopen zomer in Belt-Schutsloot.

Het ensemble tijdens opnames afgelopen zomer in Belt-Schutsloot.

 

Een passend repertoire

‘Voor al uw feesten en partijen’ wordt vaak als een grappige aanduiding voor een muziekgezelschap gebruikt dat eigenlijk overal en voor iedereen kan optreden. Eigenlijk dekt het wel de lading van ons ensemble. Dit komt met name door het repertoire waarvoor het ensemble kiest. Zo beschikken we over mooie gedragen koralen en klassieke werken voor bijvoorbeeld herdenkingen of andere ingetogen gelegenheden, brengen we popnummers en jazzstandards voor bijvoorbeeld diners of easy listening concertjes, en niet te vergeten hebben we de nodige marsmuziek en ceremoniële werken die binnen de militaire muziek passen. Ook is een combinatie van de verschillende werken natuurlijk denkbaar voor een evenwichtig en gevarieerd optreden.  

 

Multi-inzetbaar en flexibel

Naast het gevarieerde programma is het ensemble ook flexibel qua bezetting. Als er door ruimtegebrek, of qua gevraagde gepaste geluidssterkte vraag is naar een kleinere bezetting is dat ook mogelijk. Kortom, met het saxofoonensemble van de Fanfare ‘Korps Nationale Reserve’ kunnen we veel kanten op: een flexibele bezetting, gevarieerd repertoire en inzetbaar bij diverse gelegenheden.